mandag 28. oktober 2013

Barnehjem, Rainbow school & Blind school

Mandag morgen var det omvisning på barnehjemmet og vi fikk med oss historien til barnehjemmet og hvordan det var bygget opp. På barnehjemmet er det 2 "mamas" som har utdanning. De utdanner nye "sykepleiere" (noe som mer minner om en barnepleier) som jobber ulike skift døgnet rundt. Jentene som var under utdannings år nr to hadde blå skjørt og lilla topper og jenter med "vanlige klær" hadde startet utdanningen i august/september. Det var også et eldre misjonær ektepar fra USA som jobbet der. Alt i alt virket det som et barnehjem som var godt organisert.

De 3 neste dagene jobbet vi skift, dagvakt og kveldsvakt. Barna var helt utrolig skjønne og de var så glade hele tiden. Dette virket som et barnehjem der barna hadde det utrolig bra. Du fikk deg fort en venn for livet. Barna var delt i 4 avdelinger avhengig av alder. Vi fikk være med på ulike avdelinger, noe som var veldig fint. Noe vi la raskt merke til var at mange av barna hadde fått åpne sår. Vi fant ut at sykepleien til disse sårene ikke helt var slik vi ville gjort det hjemme. Skrubbing av sår med såpe og vann, da er det ingen sår som vil gro. Dette var noe vi ikke orket å se på og vi diskuterte hvordan sår skal stelles. Etterhvert ble de ansatte mer og mer åpne for vår måte å stelle sår på og vi så forbedringer. Dette var en vanskelig oppgave i og med vi ikke bare kan komme inn et nytt sted å kritisere jobben deres, de er tross alt utrolig gode på mange andre områder. Etter en liten uke på barnehjemmet fikk jeg stor respekt for hvordan alle barna ble håndtert, hvor vakkert det var på barnehjemmet (mange planter rundt huset) og hvordan de var villige til å dele og ta imot ny kunnskap.
Klare for fargerike dager på barnehjemmet
 Flotte omgivelser for barna å vokse opp i. Flott barnehjem ! Vi fikk tilatelse til å ta bilder under oppholdet.
Her er meg og en liten herlig klump
Leking på gang
Her er et eksempel på alle sårene de hadde på håndflater og under føtter.
 Søte Johanna har funnet seg en venn
 Leking ute
Siste dagen ble vi invitert på ta og diskusjon om hvordan uken hadde vært og vi fikk komme med forslag på hvordan barnehjemmet kunne bli enda bedre

Før kveldsvakt på onsdag var vi på omvisning på Rainbow school, en skole for psykisk utviklingshemmede, noe det ikke er så mye av her i Tanzania. Det var virkelig flott å se hvordan de har fått det til. Hvordan noen kan bry seg om disse barna som ofte blir gjemt i en krok. Denne skolen er et godt forbilde på at det er mulig å få psykisk utviklingshemmede til å fungere i hverdagslivet. Utrolig fint å se at det er så mange lærere som vil jobbe med denne gruppen barn.
 Flotte farger på bygningen og mange fine blomster
Her får vi være med på undervisningen og Hege forklarer hvordan man kan lage et fatle av et skjerf istedenfor bare en tynn tråd.
Vi var også en liten tur på blinde skolen. Det er en bording skole og halvparten av lærerene er blinde eller har delvis nedsatt syn selv. Det var fint å se hvor mange hjelpemiddler disse barna har i et fattig land som Tanzania og hvor flinke de var til å lese og skrive på spesielle maskiner. Det var en herlig gruppe barn:)    
Den ene siden av skolen
Her får vi se skrivemaskinen og hilse på mange blinde barn. Pga barna var blinde var det enda viktigere å si ifra / spørre om bilder var greit.
 Her får vi forklaring på alle de forskjellige "opphøyde dottene"
Her er utstyret sortert
 For de svaksynte forstørrer denne maskinen bokstavene i boken
Tilslutt ble vi invitert på enda en kopp chai. Hurra tenkte Johanna og Lise da !!!! Vi fikk 1 te pose til våre 4 kopper. Men snille er de som inviterer på chai (te) :)

0 kommentarer:

Legg inn en kommentar