tirsdag 8. oktober 2013

Første dag i praksis :D

Idag tittet sola frem for fult og det var endelig klart for første praksis dag. VI satte oss i bussen og Nora, Johanna, Ida og jeg hoppet av på første stopp sammen med norske jordmor Hege. Idag var vi klare for helsestasjon. Helsesjekk for små barn, vaksinasjon og familierådgivning. Nora og jeg var sammen med  Hege å veide barna, samtidig som vi prøvde å holde styr på helsekort, swahili og kø system. Det var så mange herlige små barn som var pyntet i de flotteste kjoler. Samtidig som vi forelskes oss i disse nydelige barna, ble jeg litt sjokert over hvor hardhente mødrene var med dem. De dro og slet i armene på dem når de sov for å få dem i de hjemmelagede veieposene. Noen av barna syns jo dette var traumatisk der de bråvåknet til at de dinglet i en tynn tråd for å bli veid av mazongo (hvite folk). Andre syns dette var kjempegøy og lo å tullet når vi sa jambo og kilte dem på magen.
Klar for første praksis dag :D
Ida og Lise i dalla dalla på vei til praksis - utrolig spente !!!
 Undervisning i hvordan man setter p-stav
Skriver ned vekt og lager kurve på helsekort
Vekten vi brukte under veiingen
Pga taushetsplikt vi har som sykepleier har vi fått samtykke før vi tok bilder. Her er det en søt baby som blir veid.
Utstyr på vaksinerommet
Når vi kom på helsestasjonen dag to var det gravide kvinner som sto i lange køer for å få snakke med jordmoren. Idag fikk vi kjent på fostere i magen på mødre, lyttet etter lyder, målt mager og satt vaksiner. Vi fikk også sett hvordan p-stav settes inn med bedøvelse og Hege som prøvde å sette igang 2 fødsler. Vi fikk også sett litt av bioingenørens jobb når hun testet pasienter for HIV.

Begge dagene har vært utrolig spennende og veldig lærerike. Det er utrolig hvor store forskjeller det er fra en helsestasjon i Norge og til Afrika. Men selv om Norge ligger langt fremme i teknologi og hygiene ser vi jo at man har noe å lære her nede også. Vanligvis er jordmoren på helsestasjonen alene. Det kommer barn som skal veise, gravide som skal sjekkes, vaksiner skal settes og noen ganger kan det komme en fødsel. Tenk så alsidig denne jordmoren er og vi så hvordan hun tok seg tid til alle og fikk dagen til å gå rundt. Hun klaget ALDRI på at hun hadde mye å gjøre og at det var dårlig tid! Dette til tross for at hun kunne jobbe frem til både 5 og halv 6 uten pause. Det er noe vi alle bør tenke på når vi kommer hjem til vår hektiske hverdag i Norge!
 Her er utstyret vi har brukt idag - målebånd og tresylinder for å lytt på magen.

Etter en dag i praksis er dette en typisk lunch å komme tilbake til :)

4 kommentarer:

carina sa...

åå detta må ver så spennanes lærerikt å ikje minst interessant! lykke te videre i praksis, å koos deg :)

Klem Carina:) (karmøybuen vell å merka på dialektå;))

Elin Jaabæk sa...

Hei Lise.
Så gøy å lese hvordan du har det, jeg har tenkt mye på deg (er litt misunnelig :-) Det ser både lærerikt og utfordrende ut. Hygienen og kulturen er så langt fra vår og det må gjøre oppholdet spennende og du får med deg erfaringer som er verdifulle å ta med seg både i jobb og i livet ellers. Det ser ut som du har det gøy også. Lykke til videre og kos deg så godt du kan. Klem fra Elin i Søgne:-)

Sandra sa...

Du er så lekker snuppa :) Ser ut som du storkoser deg.. Tjoohoo

Lise sa...

Så koslig at dere har tatt en titt på bloggen min :)

Og Elin, ja her er det veldig anderledes enn Norge, men veldig spennende :) Vi skal ha psykriatri litt senere i oppholde, så det blir veldig spennende å sammenligne! Håper alt står bra til med dere i høstværet :)

Legg inn en kommentar