torsdag 21. november 2013

Mental helse

Denne uken har vi hatt mental helse med Mr. Msami. Første dagen spurte jeg hvordan han får nye pasienter på listen sin. Han fortalte at det fikk han gjennom at noen kjente noen, som kjente noen, som trengte hans hjelp. Samme dag fikk vi sett hvordan dette foregikk i praksis. Vi var hjemme hos en pasient og de ville gjerne at vi skulle snakke med datteren til naboen.

Hele uken har vi reist hjem til ulike familier som har en psykisk syk boenes hjemme. Vi har banket på å sagt "hodi" og de har ønsket oss velkommen inn med "karibu". Vi har gitt medisiner, snakket med dem og hørt hvordan de har det. Her i Tanzania er det 5 medisiner som stort sett gis når du er psykisk syk og veldig mange får diagnosen schizofreni. Men hva er det som gjør at de får denne diagnosen, har vi ikke helt fått med oss. Kanskje vi finner ut av det neste uke?

Selv om dette området er veldig anderledes i Norge må jeg virkelig si at Mr. Msami gjør en utrolig god jobb her nede etter hvilke kunnskapsnivå de har her. Han er åpen for nye forslag og spør oss ofte spørsmål. Han vil gjerne ha vår mening, noe som gir en god følelse for oss studentene. Det er utrolig hvor flink han er med pasientene.

Vi har vært hos ulike pasienter som har vært deprimerte av ulike grunner. Noen hadde angst, drev med narkotika og noen var stengt inne i huset eller var bundet fast med fotleker. Hos alle pasientene var det fint å se hvordan Mr. Msami tok seg tid til alle pasientene og satt seg inn i deres situasjon. Andre pasienter vi var hos hadde gjort store forbedringer siden sist. De var blitt mer aktive når det gjaldt husvask, matlaging og mange hadde grønnsakshage som de arbeidet i. Det var veldig fint å se hvordan aktivitet kan gjøre at dagen går lettere og pasienten har det bedre.

Iløpet av denne uka har jeg vært hos SÅ mange forskjellige pasienter med forskjellige historier. Det har vært veldig spennende, men samtidig har det samlet seg opp mange spørsmål. Går pasientene på riktige medisiner? Er det bra at så mange pasienter går på antidepresive midler? Hvorfor finnes det kun 2 mental sykehus i hele Tanzania, med en befolkning på nesten 50 millioner?

Jeg gleder meg allerede til neste uke med psykisk helse for å finne ut mer om hvordan dette blir praktisert i Tanzania. En ting er helt sikkert, sykepleie til psykisk syke er veldig anderledes her enn i Norge !

 Hjemmebesøk
 Her snakker vi med en pasient gjennom vinduet - døra er låst
 Her finner vi frem medisiner til en pasient
På besøk hos en pasient (Fått tilatelse til å ta bilde)
 Her venter vi på pasienter uten for husene deres :)

0 kommentarer:

Legg inn en kommentar