tirsdag 26. november 2013

Mr. Jino

Idag har alle studentene vært med på feiringen av at Mr. Jino (Mr. Tann). Vi feiret at Mr. Jino showet om tannhelse har blitt spilt på de ce. 95 barne skolene i Tanga regionen. Det var utrolig gøy og VELDIG folksomt. Det var norske studenter, study section, endel andre norske gjester fra TICC, ulike viktige folk fra Tanga og ALLE barna på barneskolen. Best camp group og Eazy men sto for showet.

Mr. Jino er et prosjekt som ledes av Mr. Martin. Han jobber med ungdommer som har droppet ut av skolen og hjelper de til å gjøre noe nyttig med hverdagen. De kaller gruppen sin Best camp group. Råttne tenner er noe man ser ofte i Tanga, og derfor er det blitt laget et show om hvor viktig det er å pusse tenner flere ganger om dagen. Morgen og kveld. Gjennom dans, skuespill og sang formidler disse ungdommene viktigheten av tannhygiene. Nesten alle vi møter på, kan denne sangen. Til og med barna vi møtte i masai landsbyen. Dette er et godt eksempel på en god jobb TICC gjør og hvor god innflytelse de har i samfunnet.
 Pynting. Folketomt og stille før stormen
Klar for show!
1 time senere....omringet av barn og det er VARMT!!!!
Venter spent på at showet skal starte
 Personally spilles på HØY HØY guffe og barna tar heeeelt av på dansegulvet!
 Og så var det plutselig vi som skulle danse i midten 
 Helt fult og barna trekker lengre og lengre inn mot midten. Her kan man ikke ha klaustroforbi 
 Ser på dukkeshow og barna kommer nærmere og nærmere. Alle vil se. Vi fikk mange nye venner :):)
 Oooh! Mr Jino! Oooh! Mr Jino!
Piga mswaki
Asubuni na Jiuni
Kabla ya kulala
Piga mswaki bwana xyee
Etter en utrolig bra dag som var utrolig vellykket tøffet vi hjemover på de hompete veien i Mr. Jino bilen. Dette var en dag med masse sang og morro. Musikk på hakke over det høyeste og barn som er i overmiddels + ekstase. Dette er nok en dag skoleelevene snakker om lenge.

Ta gjerne en titt på den lille video snutten av Mr Martin som synger Mr. Jino :)

mandag 25. november 2013

Uke 2 med psykisk helse

Denne uken har også vært fylt med mange hjemmebesøk og ulike pasienter, med ulike historier. Vi møtes i twiga hall 08.30 hver dag for å lese rapporter før vi kjører ut på et hompete eventyr 9.00. Dagene her kan ikke sammenlignes med dagene hjemme og det er utrolig hvor mye vi får gjort itillegg til  å besøke pasienter. Vi er alltid innom postkontoret, kjøper avisen, plukker opp mellom 1-5 personer som sitter på med oss et stykke av veien og sist men ikke minst, spiser vi chapati. Jeg vet ikke helt om det er vi eller Mr. Msami som har funnet ut at den andre part er svake for chapati, men iløpet av dagen klarer vi alltid å  proppe i oss en eller flere chapati.

Vi opplever mange utfordringer i løpet av hjemmebesøkene. Vi er hos en pasient i 2-15 min. Iløpet av den tid skal vi ha en formening om hvilken diagnose pasienten har, finne litt ut om hans/hennes historie, stille spørsmål og ta noen bilder. De fleste har diagnosen schizofren, noen røyker hasj, andre tror de har hull i tenner når de ikke har det og andre er vanskelig å gi en diagnose.

Vi møter de rareste historier og Mr. Msami er like tålmodig hele tiden. Jeg misunner hans rolige måte å arbeide på. Det har vært 2 utrolig spennende uker som har gitt meg utrolig god innsikt i psykisk helse her i Afrika. Dette var noe jeg viste veldig lite om fra før av og jeg ble positivt overasket over hvor god jobb TICC gjør.
 På sykehuset sorterer de filer i kasser med tall utenpå
System og orden?
 Vi har fått vår lunch chapati på vei tilbake fra jobb :)

søndag 24. november 2013

Tembo Kijani

Da var kl 08.00 fredag morgen og 7 jenter var klare for en hompete kjøretur, en liten ferjetur og enda litt mer hompete vei for å komme frem til Tembo Kijani (grønn elefant). Hotellet ligger inni buchen og det var helt magisk å klatre opp i tre hytta vår, vi hadde til og med eget bad. Hyttene var utrolig koselige, med himmelsenger og glassløse vinduer.
 På ferja kan man ha med alt, biler, folk og kuer
 Her er vår idylliske lille hytte
Ingen glass i vinduene
 Himmelseng
Vårt flotte bad for helgen
Vi hadde tre flotte dager med god mat, soling, enda mer god mat, snorkling og enda mer mat. På stranda storkoste vi oss med frukt shake og lesing. Når vi ble for vamre ble det en liten dukkert, men vannet var såååå varmt at vi måtte legge oss på stranda igjen for å ikke bli kokt.
 Lise storkoser seg på stranda :D
 Kristine tæner
 Vi kan vel ikke klage på livet ?!?
Nyter helgen !
Vi fikk mer enn nok mat ! Varme rundstykker til frokost, hamburger til lunch og en fancy 3 retters til middag er ikke noe man kan klage på. Vi nærmest rullet rundt fra resturanten til stranda.
Storkoste oss ved frokostbordet. Pannekaker, varme rundstykker, ost, frukt og grønnsaker !
NAM!
 Lisbeth, Ingrid-Marie, Kirsten, Kristine, Lise og Johanna klare for middag :D
 En ganske så stor starter
 Hummer til middag :)
 Begge desertene så ganske fancy ut, så de måtte med 
 "Elefanten gjemmer seg i gresset" - Kan noen se det?
Natten var et eventyr i seg selv. Siden veggene bare gikk opp til navlehøyde var det mange forskjellige lyder iløpet av natten. Vi hørte havet, alle mulige små dyr og i trærne rett utenfor hoppet apekattene fra tre til tre mens de snakket apespråk sammen. Siste natten var det torden og lyn, men ikke noe problem da fikk jeg føle på hvordan det er å sove ute når det lyner og tordner. Så alt i alt har vi hatt 2 spennende netter. Om jeg drømte at jeg hadde ulike dyr på rommet eller om de faktisk var der, er en smule uvist !

Søndag morgen dro Kristine og jeg på dykke tur med ekteparet som driver Tembo Kijani og deres 4 år gamle datter som snakker 4 språk flytende. Vi så utrolig mange forskjellige fisker, sjøstjerner og kråkeboller. Jeg følte nesten jeg var med i en undervannsfilm. Siste stedet vi stoppet var en sandbank. Utrolig gøy å vandre langs den og plukke opp sjøstjerner og ta en titt på de. Ekstra gøy var det at både Kristine og jeg har kamera vi kan ha under vann, så det ble mange kule bilder
Kristine og jeg klare for snorkletur :)
Vi så ulike fisker
 Lise på havets dyp
 Småfisk
Fisk i forskjellige frger
 Kristine og jeg har det gøy under vann
 Kråkebollen er dø
 Skjell som kan klappe sammen, pass på fingre og tær
Vi hilser på sjøstjerner
:):):)
Vi fant sjøstjerner i mange varianter
Da var enda en flott helgetur over og jeg vender snuten "hjemover" for 2,5 uke til med praksis. Når vi kom tilbake fikk vi en liten smak av Norge - Marte, en av jentene her nede har fått besøk hjemme ifra og vi fikk en rute melkesjokolade hver :) Melkesjokolade som smelter på tungen - kan helgen avsluttes bedre ?!? :)
Nyter livet på stranda til langt på kveld
 Søte jenter - Kristine og Ida - mine to romkamerater for helgen :)
 Tull på stranda
Idag er det akkurat 1 måned til julaften - det vil si 1 måned til jeg kommer hjem - som igjen vil si at jeg må gjøre så masse som mulig og få med meg så mye som mulig de siste ukene :D Denne turen går aaaaaalt for fort !!!!!

torsdag 21. november 2013

Hurra, fremføring ferdig og bestått :)

Da var torsdagen her og jeg må vel innrømme jeg var litt nervøs. Det er en ting å ha en fremføring på norsk, men når den skal fremføres på engelsk blir alt med et litt mer skummelt. De siste ukene har vi jobbet med prosjekter som skal legges frem foran de andre studentene, ledelsen og "viktige menn/kvinner" her i Tanga regionen.

Min gruppe la frem tanker rundt å lage et aktivitetshus for psykisk utviklingshemmede, folk med rus problemer og psykisk syke. Vi la frem hvorfor disse menneskene burde ha et sted å gå til og vi la frem forslag til hva huset kunne inneholde. Bla ha en cafe der de kan selge varer, lære å håndtere penger, vaske osv,  dyrke grønnsaker, ha et rom der de kan perle, flette kurver, høre på musikk osv. Dette kan minne litt om kontaktsenteret der jeg var i praksis i Norge.

Vi fikk god tilbakemelding på prosjektet vårt og TICC har kanskje en sponsor som kunne tenke seg å legge inn penger i et sånt hus. Det er litt gøy å vite at dette kanskje kan gjennomføres i praksis. Tiden får vise:)
Jeg er klar for fremføring i Twiga hall i min fine kanga:)
Gruppa mi gleder seg til å bli ferdig
 Forsamlingen følger med på fremføring
Da var gruppe 1 igang 
Da var det vår tur
 Johanna og Lise er engasjerte i fremføringen 
 Siste gruppa - Ticc sin kanga som skal formiddle famileplanlegging
 Vi hadde fremføring for mange folk - men det gikk bra og alle besto. Da er det endelig helg. Jeg og 6 andre jenter skal på helgetur til Tembo Kijani, gleder meg :D