mandag 28. oktober 2013

Barnehjem, Rainbow school & Blind school

Mandag morgen var det omvisning på barnehjemmet og vi fikk med oss historien til barnehjemmet og hvordan det var bygget opp. På barnehjemmet er det 2 "mamas" som har utdanning. De utdanner nye "sykepleiere" (noe som mer minner om en barnepleier) som jobber ulike skift døgnet rundt. Jentene som var under utdannings år nr to hadde blå skjørt og lilla topper og jenter med "vanlige klær" hadde startet utdanningen i august/september. Det var også et eldre misjonær ektepar fra USA som jobbet der. Alt i alt virket det som et barnehjem som var godt organisert.

De 3 neste dagene jobbet vi skift, dagvakt og kveldsvakt. Barna var helt utrolig skjønne og de var så glade hele tiden. Dette virket som et barnehjem der barna hadde det utrolig bra. Du fikk deg fort en venn for livet. Barna var delt i 4 avdelinger avhengig av alder. Vi fikk være med på ulike avdelinger, noe som var veldig fint. Noe vi la raskt merke til var at mange av barna hadde fått åpne sår. Vi fant ut at sykepleien til disse sårene ikke helt var slik vi ville gjort det hjemme. Skrubbing av sår med såpe og vann, da er det ingen sår som vil gro. Dette var noe vi ikke orket å se på og vi diskuterte hvordan sår skal stelles. Etterhvert ble de ansatte mer og mer åpne for vår måte å stelle sår på og vi så forbedringer. Dette var en vanskelig oppgave i og med vi ikke bare kan komme inn et nytt sted å kritisere jobben deres, de er tross alt utrolig gode på mange andre områder. Etter en liten uke på barnehjemmet fikk jeg stor respekt for hvordan alle barna ble håndtert, hvor vakkert det var på barnehjemmet (mange planter rundt huset) og hvordan de var villige til å dele og ta imot ny kunnskap.
Klare for fargerike dager på barnehjemmet
 Flotte omgivelser for barna å vokse opp i. Flott barnehjem ! Vi fikk tilatelse til å ta bilder under oppholdet.
Her er meg og en liten herlig klump
Leking på gang
Her er et eksempel på alle sårene de hadde på håndflater og under føtter.
 Søte Johanna har funnet seg en venn
 Leking ute
Siste dagen ble vi invitert på ta og diskusjon om hvordan uken hadde vært og vi fikk komme med forslag på hvordan barnehjemmet kunne bli enda bedre

Før kveldsvakt på onsdag var vi på omvisning på Rainbow school, en skole for psykisk utviklingshemmede, noe det ikke er så mye av her i Tanzania. Det var virkelig flott å se hvordan de har fått det til. Hvordan noen kan bry seg om disse barna som ofte blir gjemt i en krok. Denne skolen er et godt forbilde på at det er mulig å få psykisk utviklingshemmede til å fungere i hverdagslivet. Utrolig fint å se at det er så mange lærere som vil jobbe med denne gruppen barn.
 Flotte farger på bygningen og mange fine blomster
Her får vi være med på undervisningen og Hege forklarer hvordan man kan lage et fatle av et skjerf istedenfor bare en tynn tråd.
Vi var også en liten tur på blinde skolen. Det er en bording skole og halvparten av lærerene er blinde eller har delvis nedsatt syn selv. Det var fint å se hvor mange hjelpemiddler disse barna har i et fattig land som Tanzania og hvor flinke de var til å lese og skrive på spesielle maskiner. Det var en herlig gruppe barn:)    
Den ene siden av skolen
Her får vi se skrivemaskinen og hilse på mange blinde barn. Pga barna var blinde var det enda viktigere å si ifra / spørre om bilder var greit.
 Her får vi forklaring på alle de forskjellige "opphøyde dottene"
Her er utstyret sortert
 For de svaksynte forstørrer denne maskinen bokstavene i boken
Tilslutt ble vi invitert på enda en kopp chai. Hurra tenkte Johanna og Lise da !!!! Vi fikk 1 te pose til våre 4 kopper. Men snille er de som inviterer på chai (te) :)

fredag 25. oktober 2013

Irente

Fredag ettermiddag satt Ida, Nora, Johanna, Kristine, jeg og jordmor Hege forventningsfulle i en minibuss på vei opp til Irente. Endelig klare for en uke oppi fjellene, deilig å komme seg litt vekk fra boble livet på TICC. Etter 4 timer i minibuss oppover i fjellene var vi endelig fremme på Irente farm, der vi møtte resepsjonisten, Mr Jacson og fikk servert biffgryte. Det var deilig å nyte den kjølige luften, etter den siste uken med ekstrem varm temperatur i Tanga.

Før vi startet på jobb mandag morgen hadde vi 2 flotte dager i Irente. Lørdag morgen var vi tidlig oppe og klar for en 7 t gå tur i regnskogen. Vi fikk sett flott natur og gikk forbi mange små landsbyer. Vi hadde med oss en flink guaid og vi kjente det var deilig å bevege på kroppen. Vi spiste lunch på en gress slette i en liten landsby og hadde mange tilskuere. Etterhvert som vi fant ut at vi hadde alt for mye mat var det fint å kunne dele med alle de søte små barna som løp rundt oss. Med gnagsår på beina (pga all sanden som klarte å komme opp i skoene) fortsatte vi mot målet som var et vannfall. På veien møtte vi en grønn kamelon og mange barn og voksne som hilsen på "Mambo", "Jambo", "Habari" osv. Vi møtte til og med et følge med mange kvinner som følgte en nybakt mor hjem til familien hennes for at hun skulle bli stelt med å få hjelp til å passe på babyen de neste 40 dagene.
Klare for frokost
Deilig med litt frokost forandring
Hvor er vi ?
Kart som hang i resepsjonen
 Klare for 7 t gå tur med vår søte guaid
 Inni regnskogen
Endelig matpause etter mange timer til fots

 Fjell og grønne trær
Møtte mange afrikanere på vår vei lastet med forskjellige ting på hodet
Søndag satt vi oss i minibussen igjen for å dra på markedet i Lushoto. Vi la fort merke til at disse menneskene var anderledes enn i Tanga. Her fikk vi nesten ikke ta bilder og det var UMULIG å prute, til og med guaiden gjorde en stor innsats for å få bedre priser til oss. Etter titting på grønnsaker og alt mulig rart var vi klare for å dra på vin smaking. Eller rettere sagt, det vi trodde var vin smaking. Vi kjørte oppover til vi kom til et stort område med vin planter og flott skog. Det var en tysk mann som levde i sølibat som eide området. Det virket ikke helt som han skjønte hva vi ville komme å se for han tilbød ikke vin smaking. Men han hadde tilfeldigvis litt vin i kjøleskapet vi kunne smake på. Det ende med at vi smakte på vin og kjøpte med oss 3 kasser med vin uten å tenke på hvordan vi skulle få det med oss til masai landsbyen senere neste uke.
 Smil :)
 Vin planter
Kaffebønner før de er ferdig
Endelig tid for lunch - suppe og tidenes beste brød
En av dagene var vi på Irente View cliff lodge. Her var det utrolig flott å se på solnedgangen. Det var flott utsikt til fjellene på alle kanter og det var flott å avslutte dagen med flotte minner. Det eneste vi ikke tenkte på var å ta med oss hodelykter på tilbakeveien. Hvem skulle tro vi hadde vært i Afrika i 5 uker der vi gikk redde tilbake til hotellet i bek mørten. Når det blir mørt i Afrika er det mørt og afrikanerene er faktisk umulige å se!
Klare for middag på Irente View cliff lodge og se solnedgangen
 Flott solnedgang 
 Solnedgang i fjellene
Ser sola forsvinner i horisonten
 Nyter en utrolig flott solnedgang :)

torsdag 24. oktober 2013

Afrikansk aften og Full Moon Party

Fredag kveld var spisesalen dekket til fest med servietter i glassene og duker hengene rundt stolpene i spisesalen. Det var klart for afrikans aften. Så mye sang og morro er det lenge siden jeg har vært med på. Afrikanere har så mye rytme og bevegelser i kroppen at man blir helt fasinert. Det kom sangere + en danse gruppe til Ticc. Var utrolig gøy å se disse utrolig flinke guttene som danset. Imponerene var det å vite at disse har droppet ut av skolen, men har blitt med i denne dansegruppen isteden for å drive dank. Etterhvert ble det alldans og morro for alle penga til langt på natt :)
 Flotte jenter venter spent på Afrikan night
Sanger og dansere
 
 Flinke dansere
 Så fikk vi være med på dansegulvet
Lørdag kveld var vi klare for Full Moon Party. Jeg vet ikke hva jeg hade forventet, men det som er sikkert og vist er at jeg ikke hadde forventet at turen skulle bli som den ble. Alle hadde pyntet seg med kjoler og skjørt for å sitte i en båt i 40 min ut til en liten øy der vi skulle spise grillmat og rokke litt på dansefoten. Men før vi kom så langt satt båten seg fast og Nora roper "Det er en mann i vannet som dytter båten!!!". Hva gjør man da? Jo ALLE jentene måtte hoppe ut av båte og dytte den løs i full fart. Vi måtte skynde oss så vannet ikke ble for lavt. Alle jentene kastet av seg kjolene og hoppet ut i vannet på ulike måter og vi fikk dyttet i vei. Mens vi dyttet begynte jeg å se at vannet steg. Jeg hadde ikke lenger vann til knerne, men vips til hoftene og så til livet. Plutselig ble det et voldsomt stress å komme oss opp i båten igjen før det ble for mye høyvann. Vel oppi båten klissvåte og kalde stoppet båten og vi måtte vasse noen hundremeter fra båten og ut til øya. Da kunne festen endelig starte med alle trusene på tørk foran bålet. Stort bål, god mat og høy musikk. Igjen kommer kangaen i veska mi til nytte og jeg kan igjen bekrefte at kanga kan brukes til så mangt. Det var en kald og våt gjeng som ankom ticc 3-4 på natta, men et mer morsomt og minnerikt vors/fest tror jeg ingen kan fortelle om :):) Tips: ta med bikini og en ekstra genser ;)
Sitter på båten og klare for båttur til øya
Sier bare: legg merke til at vi er uttafor båten, ikke inni :P
 Venter på middag og bål
Endelig kunne vi få varmen i oss :)

Dagsenter & hjemmebesøk med mama Mzoo

Denne uken har vi vært med mama Mzoo. Vi har vært på day care center og hjemmebesøk i ulike familier. Det har vært lærerikt, spennende og litt trist.

Det er trist å høre om hvor tabu det er å få en unge som ikke er helt som alle andre. Hvordan de blir stuet vekk uten å få mat og kjærlighet. Det har vært flott å være på dette dagsentere å sett hvor fint disse barna har det. Hvordan de får omtanke, oppmerksomhet og hvor dyktige de som jobber der er. Når barna kom til senteret kunne de ikke strekke ut fingrene. Nå kan se strekke på fingre, strekke ut beina litt mer og de kan smile og le. De er helt herlige og du kan se at de er kontaktsøkende og aktive. Det er et utrolig bra prosjekt som jeg er utrolig glad for at jeg har fått muligheten til å være en del av å komme med innspill for forbedring.

I løpet av uken fikk vi ideer og tanker om hvordan vi kan hjelpe barna å få det enda bedre. Dette skriver vi i rapporter og neste studentgruppe skal følge det opp videre. Vi har bla snakket om tannhygiene, kjøpe en ball, jobbe med å få masasjen enda bedre og kjøpe inn en form for gå stol. Gleder meg til å høre hvordan det går med de gjennom de andre studentene som skal de fremmover de neste 2 månedene :)


 Treningsøkt
 Se hun smiler :)
 Stå/gå trening
Hjemmebesøk var også utrolig spennende. Hvor mange kan fortelle at de har vært på besøk inni små jordhytter i Afrika og hatt chek ups? Poenge med hjemmebesøk er å hjelpe familien til å få bedre levevilkår. Vi kan ikke gjøre arbeide for dem, men vi kan lære dem hva som er viktig og hvordan man kan tjene penger. Vi følger opp hvordan barna har det, er de syke, pusser de tenner? Hvordan kan foreldrene tjene penger? Ha en hage med grønnsaker og selge de? Det var fint å se mama Mzoo var snill og omtenksom, men samtidig streng og konkret for at mødrene skulle skjønne alvår for hvordan de skulle tjene penger til familien og spare penger til bedre boforhold.
 Kjøkken og hønsehage
 Her hadde de fått opp plast for å gjøre doen litt mer diskre
 Bananene vokste flott
 Her var det en annen familie som hadde flotte grønnsaker fra hagen sin
Mama Mzoo er en herlig dame som er så glad for at vi er her og jobber i Tanzania. "Dere er mine flotte barn" sa hun til oss siste dagen denne uka og et bilde måtte bli tatt for å dokumentere nytt vennskap. Takk for en fin uke mama Mzoo :)