søndag 31. januar 2010

Children's Dream

Jeg og Charlotte, en jente fra London, har nå jobbet på prosjektet vårt, Childrens Dream i 1 uke. Virker som ett prosjekt som har vært heldig å fått endel donasjoner fra snille folk i europa, lokalene er veldig fine (til å være i Kambosja) og det er rellativt god plass. Vår nye «sjef» Angi, virker som en hyggelig dame, men hun er en Tysk dame som vet akkurat hvordan hun vil ha det!! Så pass på å ikke legg saksa i feil hylle:P eller heng hoppetauene på feil spiker og for all del husk å putte luen til «The most important child of the day» i hylle 2 og ikke 1!! hehe..

Children's dream er en Engelsk språklig barnehage, og da går all undervisning og lek på engelsk Timen starter kl 08.00 så da må jeg være på prosjektet 07:50 og det tar ca 20-25 min å sykkle dit. Charlotte og jeg har pause fra ca 10:40 der vi sykkler hjem, før vi drar tilbake igjen til 13:50 og starter andre økt. Vi starter dagen med en liten morgen sirkel. «Good morning girls, good morning boys. How are you today? Good morning girls, godmorning boys, we are fine and now we play!» Deretter velger vi «The most important child of the day» som går med «Happy life» lue hele dagen. Han/hun får lov å tenne stearinlysene og hente gitaren. Dette er noe vi gjør hver dag og etter det er det en jobbe økt. (Nå fortiden jobber vi med primær fargene). 1 time senere er det pause med en liten matbit. Mat stunden er et helt kapittel for seg selv. Her i Kambodia finnes det nemlig ingen rutiner på spising, dette er noe Mrs. Angi vil gjøre noe med. Så barna må plassere stoler og bord på en linje, deretter sitte å vente til alle har fått mat før de kan begynne å spise - en kornblanding med banan og melk/juce, som de overhode ikke liker.. Er så gøy å se på alle grimasene... hahaha.. Men folket her har masse problemer pga feil ernæring, så det er veldig bra å gjennomføre dette. Etter maten er det leking med rokkeringer. Deretter inn igjen og leke litt i en av de «3 rommene» vi har. Vi avslutter med sirkel der vi synger Khemer sang eller hører på noen engelske sanger.

Det som er så utrolig gøy her, er at jeg allerede ser forbedringer etter bare 1 uke. Barn i Kambodsja har virkelig ingen oppdragelse, de får gjøre hva de vil når de vil, spise når som helst, hvor som helst. Men i barnehagen med Angi, må man følge regler. Bare på denne uken har de blitt flinke til å stå i kø å vente, si «takk» når de får noe, lært endel med rokkeringer og de har lært om farger. I og med at vi bare snakker engelsk til barna skjønner jeg at de syns det kan vere litt vanskelig til tider, men de blir flinkere og flinkere hele tiden. De er så HERLIGE !! :D

Bilder av de herlige barna som elsker å bli tatt bilde av :)












































søndag 24. januar 2010

Orienteringsdager

Her i Kambodsja er det alltid noe å bli overasket over, alltid noe nytt å se og ALLTID er tingene anderledes enn hva man er vandt til hjemme. Begynner å «godta» at man må dusje i iskaldt vann og at folk tror du er prostituert om du ikke dekker til knær og skuldre, og at folk har sin egen form for renslighet (også kaldt 0 hygjene). Gekkoene surrer rundt oppi taket både ute og inne og snakker jevnlig med deg. Det finnes ingen gatenavn og få lyktestolper og du blir nesten påkjørt hver gang du er ute å sykkler. Foreldre lar barna sine sitte å tigge hvor som helst, og 3 åringer sitter barnevakt for 6 månder gamle babyer. Det er liksom bare sånn det er her.


















DAG 1 :
Idag har vi hatt den første av 3 såkalte orienterings dager. Vi har gått gjennom endel gennerell informasjon og kjørt Tuktuk rundt Siem Reap for å bli kjent. Alt her er egentlig ganske anderledes enn hva jeg hadde trodd. Det lukter ikke så ille, bortsett fra når du er inne på markedene der de selger alt mulig fra klær og mobiler, til levende fisk. Noe jeg er VELDIG glad for!

DAG 2 :
Idag sto vi opp ganske tidlig for å kjøre Tuktuk til Ankor Wat. Alt var så mye større enn jeg hadde forestilt meg!!! Jeg trodde vi kunne gå rundt til alle templene, men dette var mer som en gidigen park der vi måtte bli kjørt fra tempel til tempel. Vi så sååå mange templer, men selv etter 9 timer hadde vi vist egentlig ikke sett nokk ifølge folk her. Selv om det var utroliig mange fine templer og tuktuk mannen vår var utrolig flink til å fortelle historiene rundt templene, ble det en veldig lang dag med masse nye inntrykk og informasjon.






DAG 3 :
I dag startet vi dagen med Khemer undervisning med Thevy. En ting fant jeg ut etter 2 timer: Jeg har virkelig ikke sjangs i havet til å lære meg dette!!! Det er virkelig innviklett, men også utrolig gøy!! :)

Senere satt vi på tuktuken igjen på vei til «Floating Village», en by der alle husene står på høye påler pga de 3 måndene med regntid her i landet. Vi hadde en utrolig flott tur. Vi kjorte ut med en stor båt og fikk sett alle de fatterslige husene som lå og fløt på vannet.Mens vi kjorte rundt å så på alle de falleferdige husene, var det også mange små båter rundt på vannet. Plutselig satte vi kursen mot en liten båt med en dame og en liten unge på noen månder og en annen på noen år. Jeg var HELT sikker på at de kom til å bli heeelt smadret fordi deler av båten vår kjørte over deres. Hodet til den lille babyen ble litt most og alle i båten holdt på å falle ut, det var igrunn ganske dramatisk å se på!!! Men heldigvist klarte alle seg etter litt kjefting på båt-sjåføreren vår... Slik er livet her omkring!

Til og med her var det små barn som gikk rundt og tigget, eller de kjorte rundt på båter og hoppet ombord i større båter og prøvde å selge småting. Hver dag ser jeg noe nytt de finner på for å selge for «only one dollar». Idag gikk 4-5 åringer rundt med levende slanger rundt nakken så man kunne betale de penger for å ta bilder med slangen... det var ekkelt... at man lar så små barn surre rundt alene... Senere så vi på en flott solnedgang og det var egenlig bare en utrolig fin båt tur på taket av den store båten som kjørte rundt i møkkete plaskevann.

















onsdag 20. januar 2010

Første natt i trehytta :)

Hadde en veldig fin første natt i den nye sengen min, i et halvstort knirkene trehus. Selv om huset ikke er isolert, veggene er tynne(enkle planker med hull i ) og gekkoene kravler rundt overalt, har huset en veldig fin sjarm. Deler rom med en Tysk jente, Elizabet, som er veldig søt. Frokosten er mellom 06.00 og 10.00 og du kan velge mellom så mye forskjellig!! Alt fra en liten brødskive, fruktsalat til pannekaker eller ris suppe. Spiste pannekaker idag :D I løpet av dagen kom det flere og flere av de «nye» som skal bo her i volunteer huset. Jeg og Marte, ei norsk jente fra Son, var på en liten sykkeltur rundt i byen og spiste lunsj, deilig at det er noen man kan snakke norsk med!! :) Syns det var litt skummelt å sykkle fordi det er sååå mye trafikk overalt. Og det er så mye nytt å se på hele tiden, håper jeg venner meg litt mer til dette etterhvert.

Det regner litt om dagen. Her i Kambodsja er det noe som kalles «Mango regn» som varer noen dager, håper det fine været kommer tilbake til helgen:) Hadde sett for meg at det skulle være utrolig mange rare og litt "ekkle"lukter her i Kambodsja, men ble egentlig posetivt overasket gitt!! Helt til jeg kom inn paa markedet... skulle gjerne likt å sende dere lukten, ikke bare vise ett bilde...hehe


Vi spiste god velkommstmiddag med alle volunteerene i huset. De hadde laget koldtbord, så det var masse forskjellig Kambodsjansk mat. Huset er ganske trygt, alltid noen som er her. Det bor en Kambodfsjansk familie her og Annemarie (fra Nederland) og Tivi (Kambodsja) som er ledere her. De er på huset store deler av dagen og om vi har spørsmål kan vi ringe dem om de ikke er her.







"Tuktuk"

tirsdag 19. januar 2010

KAMBODSJA - mitt nye hjem

Helt siden jeg satt foten min inn på flyet til Kambodsja, Siem Reap, har jeg bare møtt hyggelige og morsomme folk. På flyet satt jeg ved siden av en kar i 50 årene, lærer. Utrolig herlig kar fra Calefornia, som hjalp en frustrert Lise til å fylle ut alle visa papirene. Flyturen på 40 min fra Bangkok til Siem Reap gikk sykt fort ihvertfall. På visa kontrollen traff jeg en nederlandsk dame som hjalp meg. Hun skulle jobbe som frivillighetsarbeider på et sykehus. Reisen gikk kjempe bra!

Når jeg kom ut av den lille flyplassen (som egentlig bare lignet et litt stort hus) ventet Tivi på meg, en utrolig herlig Kambodsja jente som jobber her på Thida's House. Vi kjørte Tuktuk til huset jeg skal bo i de neste 3 måndene (motorsykkel med til-henger der passasjerer kan sitte). Utrolig mye å se og alt virker så anderledes dnn i Norge. Alle her på huset virker veldig hyggelige og imøtekommende. For å si det sånn, trafikken hjemme er ikke mye å være redd for. Her kjører alle folk på hompete grus veier i alle rettninger, ser seg ikke for!! Om lyskrysset er grønt kjører alle, og om det lyser rødt kjører alle da og... Biler, busser, motorsykkler, vanlige sykkler og tuktuk'r kjører om hverandre. Jeg ser for meg at disse måndene kan bli utrolig spesielle, men helt uforglemmelige :D

Hatt en VELDIG fin første dag i Kambsja!

mandag 18. januar 2010

Thai-underholdning

I går var vi på en veldig festelig restaurant som var innredet med masse trær og blomster og slikt. Det var levende thai-musikk og dansere. Noe helt anderledes enn hva man kunne sett i Norge. Musikkerne var flinke og danserne hadde utrolig mange forskjellige fargerike fine drakter. Vi fikk utrolig masse mat! Drinkene og deseren var noe litt utenom det vanlige :)
































"Lises nye hoff"

HAHA... idag fikk jeg meg en god latter på stranda. Jeg lå og halvsov og ante fred og ingen fare... så følte jeg plutselig at noen satt å stirret på meg, og ved siden av meg satt det plutselig en kar. Han kom fra Tyskland, var 25 år og var en traktor gutt:P hihi Han var morsomm og veldig lett å prate med! etter ca 2t måtte han og faren dra. Satte på musikk og la meg godt til rette for å nyte solen igjen, men der tok jeg feil. Jeg åpnet øynene 15 min senere og tror du ikke der satt en ny kar ved siden av meg HAHA... trodde jeg skulle dø... Denne gangen en Albaner, som vistnok hadde holdt øye med meg de siste dagene... scary! men han var jo hyggelig! Etter enda en evighet kom jeg meg endelig tilbake til hotellet vårtog tenkte at jeg aldri kom til å møte mitt nye bekjentskap igjen!

Pappa og jeg dro opp i et høyt tårn på toppen av ett stort hotell (240m) og spiste Thai koldtbord middag i 52 etasje, mens vi snurret sakte men sikkert rundt i ring. Vi tok en vanlig heis både opp og ned, mens de tøffeste kunne ta taubane opp, og suse ned med seletøy dinglende i en lang stål wire....

Mens pappa og en kollega slo av en prat, fant jeg ut jeg skulle ta meg en tur å kikke i butikker... men da hørte jeg plutselig noen rope: «Lisa, Lisa Hallo» og bak meg sto denne Albaner gutten... fikk meg en god latter igjen! hva er sansyneligheten for at jeg skulle se han igjen?? Klarte ihvertfall å riste han av meg, men da kjente jeg det plutselig var noen som kløp meg i armen, og der satt det en stakkars liten vettskremt dopa ape!! Han som eide den nekta å ta den før han hadde tatt et bilde å solgt det til meg, huff... fikk så vondt av den apen... Hva folk i dette landet gjør for å tjene usle 300 bath, 60 kr... I forfjamselsen strevet jeg rett inn i en fransk gutt som jeg endte med å slå av en altforlang prat med... Etter langt om lenge klarte jeg endelig å komme meg tilbake til pappa og kollegaen, hvor jeg endte opp med å spille et artig terning-spill med ei av bear-bar jentene/serveringsdamene, hun var utrolig søt :)

Så var det hjem til pakking. Reiser til Kambodsja imorgen. Ønsk meg lykke til !! :)











lørdag 16. januar 2010

Fin frue "madam" i Thailand

Ble tid for litt strandliv idag også og litt trasking rundt i gatene før vi spiste middag med noen kolegar av pappa og deres thai-koner som var utrolig koslige. Mosomt å bli kjent med noen som kommer fra Thailand og har et annet syn på ting iforhold til alle turister . De tok oss med på en veldig fin Italiensk resturant med veldig god mat, fint sted og alt mulig, fant ut hvordan det var å være «fin frue» i Thailand. Først var det «velkommst drink», deretter en liten forett av noe slag med vin, en «mellom forett» som var en kule mint is, enda mer vin, hovedretten jeg spiste noe form for kjøtt med fancy poteter. Når deseren endelig var spist opp trodde jeg vi var ferdig, men der tok jeg feil igjen. Da var det tid for kaffe og likør, og etter det noen drinker spandert på huset. Jeg har funnet ut at å være «fin dame» er slitsomt med all den etingen og de stolene som jeg er alt for stor til å kunne sitte fint på. Hehe...






fredag 15. januar 2010

Livet i Thailand

Her er alt helt flott!!! Ligge på stranda er vel det mest slitsomme jeg har gjort iløpet av de siste dagene. Og mitt største problem er at jeg er utrolig bleik, så har igrunn ikke det store å klage over. Uten om å ligge å steke i sola spiser vi masse god mat, har vært på Thailansk magiker show, shoppet og vært ute om kvelden. Vi har vært på alt fra thai, dansk og tyske barer til «Kåres party bar» med gammliser og tilslutt en "Bikini-klubb" med lettkledde Thai jenter.. Det sistnevnte stedet har sin egen lille histori, men for å si det sånn kom vi oss fort videre. Lært en ting: Aldri lur på hva som er bak en sort gardin i ei bar-gate;)

Prøvde meg på en liten klesvask idag, men det endte med at de hvite klærne ble gul/grønne etter å ha vært ute på balkongen til tørk, så kan vel ikke kalles helt vellykket:P Men for å være helt ærlig vet jeg ikke helt hva man skal si om klesvasken til folk her omkring heller, alt henger på stativer gatelangs (og det atpåtil med det som de vasker for andre - "laundry service").

Prisene her er rimelige og man får mye for pengene, så det er gøy å handle!! Utrolig masse rart i de forskjellige hyllene, mye fint og masse litt mindre fint. Kan jo finne Printerer og mp3 spillere til noen hundrelapper og klær til noen ti-ere. Dette livet passer meg egentlig helt ypperlig!! :)














tirsdag 12. januar 2010

THAILAND :D

Etter endel venting, en litt forlang flytur (fasinert over hvor store fly som faktisk finnes :P ), litt for mange snorkende mennesker og mange morsomheter, endte jeg og pappa endelig opp på flyplassen i Bangkok. Vi ble møtt av en mann som kjørte oss 2 timer nedover langs kysten til Jomtein. Utrolig herlig kar, men fattet ikke stort, så han bare lo og "jattet" med. Her er det relativt varmt kan man si... ikke for aa gni det inn, men ca 50 grader forskjell fra Norge!! Men nå har vi ihvertfall kommet oss vell frem og nå skal vi ut å spise middag :)

søndag 3. januar 2010

8 dager til jeg reiser

Nå er det ca 1 uke til jeg reiser :D Begynner å grue-glede meg litt igrunn. Jeg skal bo i Siem Reap, ikke så langt fra de verdensberømte templene, Ankor Wat i Kambodsja. Har fått litt info om prosjektet jeg skal jobbe på "Children's Dream e. V ", virker ganske spennende. Skal jobbe med barn mellom 3-4 år, har fått noen bilder og de er utrolig nydelige !!!














Se så søte !